Travertin (în italiană travertino) este o rocă sedimentară poroasă de calcar (alcătuită din calcit, calcit slab magnezian și aragonit), care are o culoare gălbuie până la brună.

Roca ia naștere la gura unor izvoare termale bicarbonatate care ies din calcare sau traversează roci bogate în carbonați, ioni de carbonat de calciu și bioxid de carbon.

Travertinul se prezintă în două varietăți structurale:

  • travertine compacte Acestea sunt dense și stratificate în bancuri groase (20–40 m) sau în lamine subțiri, milimetrice; sunt albe, alb-gălbui, brune, care alternează în întreaga crustă. Se presupune că stratificarea se datorează depunerii sezoniere, în sensul că vara s-au depus benzile mai groase și deschise la culoare, iar iarna benzile subțiri și închise la culoare. Aceste travertine se mai cunosc și sub denumirile de onyxul peșterilor sau marmură onyx.
  • travertine spongioase poroase (denumite și „tufuri calcaroase”). Acestea sunt albe, ușoare și s-au format prin depunerea biochimică provocată de activitatea organismelor acvatice (în special a algelor albastre), care au reținut prin fotosinteză CO2 și au provocat precipitarea carbonaților.

În general, travertinul este poros. Dacă se închid porii cu praf de ciment, prin șlefuire și lustruire travertinul capătă o suprafață la fel de fină ca și marmura.

Travertinul se folosește ca piatră de construcție, la placatul fațadelor, pereților interiori și a pardoselilor sau ca blat de bucătărie sau baie.

Plăcile de travertin sunt foarte durabile (rezistente la apă și umiditate). Tot ce trebuie să faceți este să le acordați o bună ingrijire și să le întrețineți în mod corespunzător. Nu se sparg cu ușurință când sunt manevrate. Acest lucru vă permite să păstrați casa ca nouă pentru mulți ani.

Placile de travertin, blaturile și pavelele sunt foarte robuste și pot supraviețui cu ușurință testului de timp. Dacă faceți o scurtă trecere în revistă a unor locuri antice, de ex. Coloseumul, în care a fost folosit travertinul, veți vedea că această piatră naturală poate supraviețui cu ușurință pentru o perioadă foarte lungă de timp. Măsura de duritate a travertinului este comparabilă cu cea a marmurei, deci este foarte potrivit pentru zonele cu trafic.

Travertinul este tipul de piatră mai ecologică decât celelalte materiale (porțelan sau marmură). Deoarece plăcile de travertin nu trebuie să treacă prin procesul de fabricație ele sunt o opțiune perfectă pentru cei care își doresc să respecte mediul înconjurător.

Plăcile de travertin au capacitatea de a tolera cu ușurință fluctuațiile meteorologice extreme, fiind astfel potrivite atât pentru exterior, cât și pentru interior. Puteți instala pavaje de travertin pentru piscină, aleea din grădină sau zidul de sprijin al casei dvs., fără teama că căldura dogoritoare vă va distruge travertinul.

Executam din travertin: blaturi de travertin pentru bucatarie sau baie, amenajare baie travertin, amenajari interioare si exterioare travertin, trepte si scari travertin, placari travertin, lavoar travertin, glafuri travertin