Onyx este o variată a calcedoniei minerale de oxid. Agatele și onixul sunt ambele varietăți de calcedonie stratificată, care diferă doar sub formă de benzi: agata are benzi curbate, iar onixul are benzi paralele. Culorile benzilor sale variază de la alb la aproape orice culoare (salvează unele nuanțe, cum ar fi violet sau albastru). În mod obișnuit, specimenele de onix conțin benzi de negru și / sau alb.

Onyx este format din benzi de calcedonie în culori alternante. Este criptocristalină, constând din interacțiuni fine ale cuarțului cu silice minerale și moganită. Benzile sale sunt paralele una cu cealaltă, spre deosebire de bandajul mai haotic care apare adesea în agate.

Sardonyx este o variantă în care benzile colorate sunt nuante de roșu, mai degrabă decât negre. Onixul negru este probabil cel mai faimos soi, dar nu este la fel de comun ca onixul cu benzi colorate. Tratamentele artificiale au fost folosite din timpuri străvechi pentru a produce atât culoarea neagră în „onixul negru”, cât și roșul și galbenul din sardonyx. Cele mai multe „onix negre” de pe piață sunt colorate artificial.