Intotdeauna alegerea unui finisaj trebuie să aibă în vedere, pe lângă preț și alte variabile precum rezistența și duritatea, aspectul și calitatea. Iată care sunt principalele aspecte care te-ar putea interesa, legat de piatra naturală, și de ce marmura, granitul, onixul sunt investiții mai eficiente în proiectul tău de amenajare, în comparație cu gresia și faianța.
Rezistența în timp și duritatea
Piatra naturală este recunoscută pentru densitatea foarte mare și pentru duritate. Piatra este disponibilă în diferite variante de material, grosime și finisaj, astfel încât să găsești varianta potrivită pentru proiectul tău.
Spre deosebire de aceasta, gresia este mult mai subțire și mai poroasă, dar și mai puțin rezistentă la forța de greutate, care îi poate cauza deseori fisurarea sau chiar spargerea cu ușurinta, lucru care se intampla si in cazul faiantei. Pardoselile din marmură, travertin sau granit pot arăta impecabil până la 50 de ani, dacă sunt întreținute cum se cuvine, pe cand garanția privind durata de viață și aspectul îngrijit al gresiilor variază între 5 și maxim 10 ani. Este o diferență destul de mare, care confirmă faptul că piatra naturală este unul dintre cele mai longevive materiale de constructii și finisaje, gresia și faianța neputându-se compara cu aceasta din nici un punct de vedere.
Impermeabilizarea și rezistența la pete
Impermeabilizarea și curățarea pietrei naturale trebuie făcută cu soluții profesionale, care să nu atace textura. Spre deosebire de gresie și faianță, piatra naturală poate fi impermeabilizată cu soluții speciale astfel încât să capete rezistență în fața petelor, mai ales că suprafețele pentru care ele sunt folosite sunt adesea expuse aburilor, petelor de grăsime și altor riscuri. Indiferent dacă este vorba despre o variantă mata sau una lucioasă, solutiile de impermeabilizare împiedică murdăria să se infiltreze în pori și faciliteaza astfel curățarea suprafețelor.

Varietatea este nelipsită pentru ambele tipuri de materiale, însă frumusețea pietrei naturale nu poate fi comparată cu nimic: placa de piatră naturală are venaturi interesante (mai ales travertinul), nuanțe schimbătoare, toate create în natură, în timpul procesului de formare. Caracteristici incomparabil mai frumoase decât aspectul standardizat al unui material ce doar replică tonalitățile și textura naturală.
Frumusețea naturală a unei plăci nu poate fi comparată cu nimic, cu atât mai mult cu cât piatra este disponibilă într-o varietate cromatică uriașă, ce oscileaza de la nuanțe reci de gri și alb la culori pământii calde precum bejurile, marourile și chiar culorile arămii, dar și la vesele nuanțe verzui sau galbene, inedite prin însăși jovialitatea lor. În plus, unicitatea fiecărei bucăți de piatră naturală în parte nu poate fi nici ea contestată, motiv pentru care amenajarea va prelua această amprentă specială, lucru ce nu se poate replica în cazul utilizării gresiei și faianței.
Există variante de piatră naturală pentru orice buget iar valoarea sa este adusă atât de aspectul natural și elegant, cât și de investiția eficientă: în loc să faci din nou un șantier în casă peste cațiva ani, atunci când fie te plictisești de aspectul gresiei și faianței, fie se strică, dacă alegi piatra naturală, singura ta grijă va fi impermeabilizarea sa și curățarea cu detergenți lipsiți de aciditate. Deci, un efort (financiar) mult mai mic pe termen lung.
Calitatea si luxul
Materialele naturale înseamnă lux și eleganță iar alegerea pietrei naturale transmite acest mesaj în proiectul tău de amenajare. Este recomandată atât de constructori – datorită rezistenței, cât și de arhitecți și designeri de interior, datorită aspectului natural.